18 de setembre 2007

Carxofes a Benicarló i Bruixes a Centelles



Els darrers caps de setmana ens han permès participar d'algunes festes que es celebren als Països Catalans: la Festa de la Carxofa a Benicarló i el Cau de Bruixes a Centelles. Comencem pel primer:



A finals de gener es va celebrar la Festa de la Carxofa a Benicarló i a la invitació de l'amic Pegaso vam assistir ni més ni menys que unes 60 autocaravanes i algun campista amb caravana. El divendres a la nit, amb un fred de justícia arribàvem uns quants a Peníscola. Increible el poder de convocatòria, però més sorprenent i espectacular va ser la passejada d'autocaravanes pels carrers de Peníscola i Benicarló el dissabte al matí. Per dinar i fer la trobada, ens vam instal.lar a l'ermita propera a Benicarló i allí vam compartir carxofes, paelles, xocolata i cremat tots els que vam assistir. A destacar la colla de bons amics que vam retrobar i els nous que vàrem fer. El diumenge al matí alguns vam anar xino-xano cap a Benicarló i d'altres ho varen fer amb les autos. Un cop allà vam degustar l'olleta del Maestrat (un bon reconstituent pels dies de fred!!) i una gran varietat de plats elaborats amb carxofa. A més d'aquesta festa gastronòmica, també vam poder veure les falleres i sentir la forta mascletà, quina passió pel soroll que tenen aquests valencians !!!! Agraim moltíssim l'interès i l'amistat desinteressada de l'amic Pegaso.


La setmana passada, també vam còrrer a la convocatòria de l'Eva i en David. Al seu poble, Centelles, es celebrava el Cau de Bruixes (A Centelles , bruixes totes elles) i com no podia ser d'altra manera, cap a la festa vam anar. El dissabte va començar fredot, amb una boira que cobria la comarca d'Osona, però el nostre bon humor desseguida va animar el dia. I com totes les nostres trobades, i després de voltar pel poble, vam fer un dinaret popular aprofitant el solet que havia sortit. I després, totes les bruixes i bruixots ens vam vestir amb les nostres millors gales, jejeje.... Perruques, barrets, escombres, vestits i amb l'ajut de la Loli, les nostres pintures de guerra: bruixes guapes, bruixes lletges, joves, sinistres.... Algun marit pensarà que aquelles erem nosaltres de debó, que estem fetes unes bones bruixes i la veritat, m'hi trobava força bé fent de bruixa. Vam passejar-nos pel poble amb aquelles "pintes" i passàvem força desapercebuts entre tants mestres de l'encanteri i de la bruixeria. I després d'aquell excés de feina en un sol dia, les bruixes ens vam retirar a descansar, no sense abans compartir una bona conversa amb uns futurs deixebles que ens van visitar (Jepi i Carles). El diumenge vam matinar una mica, teníem preparada una visita al Molí de la LLavina. Alguns vam agafar les autos i d'altres van anar a peu i un cop allà vam conèixer un antic molí i vam veure el seu funcionament. Va ser molt interessant i sobretot pels nens, que aviat només podran veure aquestes coses als llibres d'història. Després, vam poder assaborir formatges i pa fet amb farina aconseguida al molí.